Jobbet som platschef - möt Antero och Mattias

Hydroscand har ett 70-tal butiker över hela landet där majoriteten av dessa leds av en platschef. En roll som handlar om att motivera personalen, leda arbetet framåt och leverera en hög servicenivå till våra kunder. Här får du möta två av dessa platschefer, Antero och Mattias, som berättar mer om hur det är att jobba i denna roll på Hydroscand.

 

 Antero arbetar som platschef i Luleå tillsammans med tre butikssäljare och en servicetekniker för SlangExpress, Hydroscands mobila slangservice. Mattias i sin tur ansvarar för butiken i Växjö där han arbetar tillsammans med sitt team bestående av två butikssäljare, en produktionsmedarbetare och en SlangExpress-servicetekniker.

 

Antero hade precis sagt upp sig och skulle börja på ett nytt jobb när han fick tipset om att Hydroscand sökte en platschef. Han valde då att i sista sekund satsa på Hydroscand istället, något som han är glad för nu i efterhand.

Antero platschef Luleå

Antero, Platschef Luleå

 

 

”Det var mycket mer att lära sig än vad jag hade väntat mig. Jag trodde att Hydroscand bara sålde produkter inom hydraulik men insåg snabbt att vi hade ett betydligt bredare sortiment som också innefattar pneumatik, industri, rengöring, centralsmörjning och mycket mer”, berättar Antero och fortsätter:

”Det var spännande att få utvecklas och lära sig så mycket nytt. Rollen som platschef har varit en rolig utmaning som har gjort att jag har vuxit massor som person.”

Antero, Platschef Luleå

Mattias började sin resa på Hydroscand som butikssäljare och trivdes direkt.

 

”Jag började som butikssäljare på Hydroscand i Hässleholm efter gymnasiet. Efter en tid flyttade jag till Malmö och fick då jobb som butikssäljare i Malmö-butiken. Det var mycket nytt att lära sig men Hydroscands produkter är roliga att sälja och det är viktigt för mig. Sälj på Hydroscand handlar mycket om problemlösning - en utmaning som jag verkligen gillar. Det känns bra att få chansen att hjälpa kunderna på riktigt”, säger Mattias.

2017 fick Mattias erbjudandet om att ta sig an rollen som platschef för den nystartade butiken i Lund.

 

”Det var en spännande tid. Att få vara med från start och se resan från en tom lokal till en fungerande butik”, menar Mattias.

 

Efter en tid flyttade Mattias till Växjö av privata skäl. Där och då fanns det ingen ledig tjänst på Hydroscand och han började därför som utesäljare på ett annat företag. Men redan två år senare öppnades en ny möjlighet för Mattias på Hydroscand. Nu erbjöds han rollen som platschef för filialen i Växjö – en utmaning som han var snabb att tacka ja till.

 

”Det kändes väldigt roligt att komma tillbaka igen. Jag har alltid tyckt att mina jobb på Hydroscand har varit roliga, speciellt rollen som platschef”, säger Mattias och ler.

 

Men vad innebär då rollen som platschef på Hydroscand? Antero beskriver kundkontakten i butiken som den största och viktigaste delen.

”Arbetet är väldigt brett, vilket gör att dagarna aldrig blir tråkiga. En stor del av jobbet handlar om kundkontakt och försäljning. I det avseendet tror jag att det är bra att ha en bakgrund inom försäljning och min säljarbakgrund har varit till stor hjälp i min roll. Det har givit mig en bättre förståelse för vad kunden förväntar sig och hur det fungerar i deras vardag”, berättar han.

Många kunder kommer in till oss för att de trivs här och vill starta dagen med oss över en kopp kaffe. Det är riktigt kul.

 

Mattias håller med och tillägger:

”Varje dag handlar om problemlösning och det är omväxlande och utmanande.”

 Antero och Mattias berättar också att rollen utöver detta handlar om att utföra kundbesök, inspirera personalen och att driva butiken framåt. Sedan tillkommer förstås en del administrativa arbetsuppgifter.

 En typisk arbetsdag för en platschef kan vara lite svår att beskriva, eftersom den ena dagen inte är den andra lik, menar både Mattias och Antero. Samtidigt finns det såklart löpande uppgifter som återkommer.

”Till största del är det butiksarbete som gäller, då vi har ett väldigt stort kundflöde i butiken. Men även en del administrativt så som uppföljning av offerter, beställning av specifika produkter till kunder och planering av framtida projekt för att driva filialen framåt. Sedan klämmer vi in något kundbesök på fältet också för att vårda kundrelationerna, det är väldigt viktigt”, säger Antero.

 

 

 

 

 ”Kunderna i butiken måste alltid tas om hand först. Vi har ett team som samarbetar bra för att vi ska kunna ge dem den service som de förtjänar. För att få ett så effektivt samarbete som möjligt, har vi utsett en försteman på varje ansvarsområde. Dock är vi alla breda i vår kunskap. Det är viktigt för att vi inte ska bli för sårbara och för att vi ska kunna hoppa in och hjälpa varandra”, berättar Mattias.

Mattias

Mattias, Platschef

Antero och Mattias beskriver en typisk vardag som väldigt omväxlande. Vilket de även lyfter som en av de största fördelarna med jobbet.

”Det bästa med min roll är variationen av arbetsuppgifter, alla dagar kan se olika ut beroende vad jag har planerat att lägga fokus på. Sedan har vi en riktigt bra sammanhållning i gruppen, vilket också gör jobbet roligt. Sist men inte minst så är våra kunder så otroligt bra att ha och göra med”, säger Antero.

 

Mattias instämmer: ”Många kunder kommer in till oss för att de trivs här och vill starta dagen med oss över en kopp kaffe. Det är riktigt kul.”

 

”Ja, det motiverar mig verkligen när vi får höra från våra kunder att de upplever att de får hjälp snabbt, att vi levererar kvalitativa produkter och att vi har det som de behöver hemma på lager”, avslutar Antero.

För att lyckas i rollen som platschef så finns det några egenskaper som är nyckeln till framgång, menar Antero och Mattias.

 

Vi har också en väldigt bra gemenskap. Alla strävar efter samma mål, är engagerade i sitt arbete och hjälper varandra.

”Det krävs ett fågelperspektiv för att kunna axla det övergripande ansvaret för medarbetare och arbetsmiljön i butiken”, förklarar Antero och berättar att utmaningen i detta var något som lockade honom att söka tjänsten.

 

“Du bör i grunden tycka om att arbeta med försäljning och service. Dessutom behöver du goda ledarskapsegenskaper. Det är viktigt att alla medarbetare får känslan av att du tror på dem. Sedan är jag övertygad om att de växer med ansvar. Det fina med Hydroscand är att jag tror att detta arbetssätt genomsyrar hela bolaget”, säger Mattias.

 

Antero tillägger att ödmjukhet också är en väldigt viktig egenskap för att lyckas. ”Att lyssna på kunden och kunna lösa deras bekymmer. Sedan är det viktigt med engagemang och att som anställd våga ta för sig. Finns det ett intresse i grunden och en vilja att lära sig, så kommer det garanterat att gå bra!”

 

 En viktig uppgift för Hydroscands platschefer är att motivera och inspirera personalen, som är en av Hydroscands absolut viktigaste tillgångar.

 

”Det är viktigt att jobba för ett öppet arbetsklimat med många avstämningar och högt i tak. Det gör att stämningen blir bättre och att gruppen stärks. Det fina med filialen i Växjö är att vi har en bra sammanhållning, det är en bra grupp och folk mår bra. Det bidrar till att kunderna känner att det är kul att komma hit. Stämningen var väldigt bra redan innan jag började här, så nu arbetar jag för att bibehålla den och få personalen att må bra. Sedan är jag övertygad om att resultaten kommer till följd av det”, säger Mattias.

 

”Vi har också en väldigt bra gemenskap i Luleå-butiken. Alla strävar efter samma mål, är engagerade i sitt arbete och hjälper varandra”, berättar Antero och menar att han ser det som en viktig uppgift att arbeta aktivt för att den kulturen ska bestå. ”Jag skulle säga att en av mina viktigaste uppgifter är att hålla personalen motiverade och få dem att trivas och tycka det är roligt att gå till jobbet.”

 

Nu återstår bara en fråga – skulle ni rekommendera jobbet som platschef på Hydroscand till andra?

”Det skulle jag absolut göra! Det är ett väldigt omväxlande arbete, så jag har aldrig tråkigt på jobbet. Med tanke på att vi har så mycket återkommande kunder i butiken, så blir det många personliga möten och man knyter väldigt mycket kontakter”, säger Antero.

 

”Ja verkligen, om du vill jobba med försäljning, tycker om kundkontakt och vill ha ett jobb där du utmanas att tänka utanför boxen och kan påverka utvecklingen - då är detta ett riktigt roligt jobb”, avslutar Mattias.


Vill du också bli en Hydroscandare?

Välkommen med din ansökan och bli en av oss!

 

Möt våra medarbetare och läs om deras erfarenheter i olika roller.

 

© Hydroscand 2021 - Alla rättigheter förbehållna