Hydroscands historia

Hydroscands grundare och ägare, Björn Holmström, har vigt större delen av sitt liv åt slangar och kopplingar. Han är en person med ett starkt engagemang som vet vad han vill. Björn har idag samma vision som när han startade Hydroscand den 17 september 1969 – nämligen att sälja slang och ledningskomponenter från en decentraliserad, kundnära organisation.

Björn har varit en driven entreprenör sedan barnsben och har sålt allt från akvariefiskar till halsdukar innan han så småningom landade i hydraulikens värld och specialiserade sig på slang. Här är hela historien från starten i källarlokalen 1969, till det globala familjeföretag som det är idag. En koncern med verksamhet i 19 länder – världen över.

HYDROSCAND FÖDS

Björn arbetade som slangförsäljare på ett företag som stod inför konkurs, när han och hans kollega, Ivan Andersson, fattade det avgörande beslutet att våga satsa på att starta eget. Hydroscand, eller Hydraulikbolaget Hydroscan som det först hette, startades på samma dag som Björns näst yngsta son Martin föddes. 

”Det var en omtumlande dag som jag alltid kommer att minnas med värme. Jag var på sjukhuset och fick träffa min son för första gången, var på banken för att starta upp företaget och sade upp mig från mitt gamla jobb på en och samma dag”, berättar Björn Holmström.

Under många år arbetade Björn och Ivan hårt för att få fart på företaget och reste mycket för att knyta bra affärsrelationer över landsgränserna. De var oerhört noga med kvaliteten och ville hitta de bästa leverantörerna som kunde leva upp till deras krav. Efter en tid vann Hydroscand förtroendet hos allt fler stora kunder som såg värdet i det kvalitetsfokus som Hydroscand står för.

I takt med att företaget växte, blev källaren i Örby för liten och företaget flyttade till en större lokal på Sjösavägen i Högdalen.

DEN FÖRSTA FILIALEN TAR FORM 

En av Hydroscands slangleverantörer fick efter en tid problem med en kund i Linköping och undrade om Hydroscand kunde ta över ansvaret för kunden. Detta kom senare att utvecklas till Hydroscands första filial.

Filialen låg precis intill järnvägsstationen i Linköping och där bedrevs verksamheten fram tills det att Hydroscand köpte den fastighet där filialen är belägen idag.

SPETSKOMPETENS OCH NÄRHET TILL KUNDEN 

För Björn har det alltid varit viktigt att hålla sig till företagets tydliga nisch - slang och ledningskomponenter.

”Jag tycker att vi skall vara bäst i landet på det vi gör och att vi därför inte ska sprida ut oss på oväsentliga varugrupper som gör att vi tappar vår spetskompetens”, förklarar Björn.

Björn menar att rätt kompetens är oerhört viktigt, oavsett om det handlar om slang för hydraulik, industri eller pneumatik. Han förstod även snabbt hur kostsamt det var för kunderna när en slang gick sönder.

”Vi konstaterade att närheten till kunden är extremt viktig. Tiden från det att en slang har gått sönder, till dess att kunden har fått en ny och maskinen har kommit igång igen, är mycket dyrbar. Genom vår spetskompetens och vårt breda sortiment av slang och kopplingar som fanns tillgängligt på lager, fick vi ett gott rykte som sa att vi alltid kunde fixa ett slangproblem snabbt”, säger Björn.

HYDROSCAND VÄXER I SVERIGE 

Organisationen fortsatte att växa och Hydroscand etablerade sig i Västerås, Jönköping, Norrköping, Karlstad, Boden, Örebro, Ljungby samt i Bergsjö, en filial som senare flyttades till Hudiksvall. Under denna tid startades även ett nytt bolag i koncernen, Hydroscand Machine AB.

I början av 2000-talet etablerade sig Hydroscand i Skåne efter uppköpet av Slang och Maskin. Den kraftiga expansionen medförde att Hydroscand nu hade växt ur sina lokaler och flyttade därför till en stor lokal i Högdalens industriområde. Men expansionen fortsatte och bara några år senare flyttades huvudkontoret och Hydroscands svenska centrallager till de nuvarande lokalerna i Sköndal. I samband med flytten byggde Hydroscand även upp sitt testlaboratorium Hydroscand Design and Test Center som möjliggjorde för företaget att kvalitetstesta slang i egen regi. 

Hydroscand fick under denna tid även flera stora kunder inom området automotive vilket ledde till starten av ännu ett företag i koncernen - Hydroscand Automotive. Samma år, 2007, föds även Hydroscands produktionsenhet för specialslang i Motala, Special Hoses.

HYDROSCAND EXPANDERAR GLOBALT 

År 1978 tog Hydroscand över Europower´s norska agents verksamhet från ett företag som hette Anton Basberg. Detta lade sedan grunden till Hydroscands norska företag som idag innefattar 38 filialer från Kirkenes i nord till Farsund i söder. 

Nästa land att etablera verksamhet i blev Finland, år 1997. Under de 10 år som sedan följde etablerade sig Hydroscand i Estland, Danmark, England och Lettland. Dessutom startades nu ett servicebolag åt företagets största kund i Kina och en produktionsenhet i Tjeckien.  

Efter en lyckad etablering i Estland och Lettland, tog Hydroscand steget att etablera verksamheten även i Ryssland år 2006.

Från denna grund har Hydroscand sedan kunnat expandera verksamheten till andra länder så som Litauen, Ukraina, Kazakstan, Georgien och Armenien. 

Mellan 2009 och 2019 startade Hydroscand även upp verksamhet i Frankrike, Irland, Sydafrika, Rumänien och på Island. 

SUCCÉKONCEPTET SLANGEXPRESS RULLAS IGÅNG

År 2007 startade Hydroscand upp sin mobila slangservicetjänst SlangExpress och den första servicebussen började därmed rulla i Stockholm. Tjänsten blev snabbt populär hos företagets kunder och expanderade i stadig takt, både i Sverige och globalt. Idag är Hydroscand störst inom mobil slangservice i såväl Sverige som i Danmark och Norge.

HYDROSCAND ENGAGERAR SIG I SKOPROJEKTET I SYDAFRIKA

Våren 2011 etablerade sig Hydroscand i Sydafrika genom att förvärva en verksamhet med säte i Johannesburg. I samband med detta besöktes byn Appelsbosch, i Kwazulu-Natal, där Björn, hans fru och vänner blev visade runt på Inqolayolwazi Primary School. Ett besök som berörde starkt, då skolan var försummad och klassrummen överfyllda av elever. 

De överraskades av barnens entusiasm över att bli utbildade, trots den påfrestande skolmiljön.

Under besöket framkom det att skolan befann sig i en besvärlig ekonomisk situation och inte skulle beviljas allmänna medel för att bygga fler klassrum och anställa fler lärare. 

Där och då togs beslutet att Hydroscand skulle donera de pengar som behövdes för att upprätta en ny byggnad med nya klassrum. Detta blev startskottet för Hydroscands engagemang i skolan och det som senare även skulle komma att inkludera förskolan och stipendier.

Projektet ligger Björn varmt om hjärtat och stödet till skolan fortsätter. Hydroscand stöttar nu skolan årligen med en del underhåll och stipendier till nya avgångselever. 

”När jag höll tal vid invigningen av de första skolsalarna sa jag att jag hade en dröm om att denna skola skulle bli en av de bästa i Kwazulu-Natal eller kanske till och med i hela Sydafrika. För ett år sedan fick jag veta att vi var den näst bästa skolan i Kwazulu. Vi är nästan där”, berättar Björn.

HYDROSCAND I FRAMTIDEN

När Björn får frågan ”Vad önskar du dig av företaget i framtiden?” är han lika säker på sitt svar som han alltid varit på visionen som har präglat honom som företagsledare.

”Först och främst vill jag att företaget skall förbli ett familjeföretag som barn och barnbarn kan ta över i generationer. Jag vill också att vi ska vara trogna vår grundläggande affärsidé, att sälja slang och ledningskomponenter från en decentraliserad och kundnära organisation”, svarar han.

Björn understryker att närheten till kunden alltid kommer att vara otroligt viktig för Hydroscand. ”Vi ska vara kundernas närmaste slangservice helt enkelt”, avslutar han.

Hydroscands tidslinje


2019

Vi etablerar oss på Island och i Armenien

Hydroscand fyller 50 år

E-handel lanseras i Sverige

2010-tal

Vår globala expansion fortsätter.

2015 Georgien, Tjeckien
2012 Rumänien, Kazakstan
2011 Sydafrika
2010 Irland

2000-tal

Vi etablerar oss på ett antal nya marknader.

2009 Frankrike, Kina
2007 Litauen, Vitryssland
2006 Ryssland
2003 Lettland
2002 Storbritanien
2001 Danmark
2000 Estlands Industridivision etableras, vilken innefattar Hydroscand Automotive, Hydroscand Machine och Hydroform Design Light.

Vår mobila slangservicetjänst SlangExpress rullas ut för första gången 2007.

1990-tal

1994 firar Hydroscand sitt 25-årsjubileum.

Hydroscand Machine startas.

Vi etablerar oss i Finland.

1980-tal

Under 1980-talet expanderar Hydroscand kraftigt och växer från 4 filialer till 19 filialer på bara 10 år.

1989 firar Hydroscand sitt 20-årsjubileum och passerar 100 miljoner (SEK) i omsättning. Under denna tid har Hydroscand strax över 90 anställda.

1975

Företaget döps om till Hydroscand AB.

1969

Företaget startas i en källare i Örby och döps till Hydraulikaktiebolaget Hydroscan.

© Hydroscand 2021 - Alla rättigheter förbehållna